Nihad Čaušević

Podržite Nihad Čaušević na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: SARAJEVO

KRATKA BIOGRAFIJA

Moje ime je Nihad Čaušević i rođen sam u Sarajevu. Po zanimanju sam dizajner namještaja. Studirao sam industrijski dizajn na Curtin University, a magistrirao produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Strast za dizajniranjem i proizvodnjom namještaja sam stekao tokom studiranja i rada na raznim projektima koji su bili usko vezani za uređenje enterijera prostora gdje se fokus usmjerio na dizajn i proizvodnju namještaja. Kao plod iskustva u grafičkom, 3D modeliranju i proizvodnji prototipa nastala je obrtnička djelatnost Mobler 33.

CILJ

Kada je riječ o ciljevima smatram da se to najviše odnosi na maštu koju lično izbjegavam i pokušavam se fokusirati na rješavanje problema koji dolaze. Za mene ostvarenje jednog cilja znači odgovoriti na postavljeni izazov. Čak iako je izazov u bliskom susretu u današnje vrijeme teško da je i on realan.

 

POSTIGNUĆA

Nakon studiranja i rada stekao sam vještine grafičkog dizajna i 3D modeliranja koji se odnosio na uređenje enterijera prostora. Da bih najbolje razumio dizajn namještaja, njegovu konstrukciju, materijal, funkciju, ergonomiju, estetiku itd, svjestan sam bio da pored svojih softverskih vještina moram steći i stolarske vještine kako bih upotpunio kompletan proces do finalnog proizvoda. Uz pomoć grant sredstava opremio sam svoju stolarsku radionicu i izbacio preko pedeset prototipa. Iza sebe imam dva sarajevska sajma Skenderija Interio 2021 i Zetra Sarajevo4Walls 2022. Veliko priznanje su mi donijeli posjetioci tih sajmova koji su bili oduševljeni mojom kreativnošću i smjelošću lično dizajniranih i izrađenih proizvoda. Smatram da najveće postignuće je upravo upoznavanje sa kompletnim procesom dizajna koji mi može pomoći u daljnjim izazovima koji se odnose na serijsku proizvodnju.

MEDIA

 

Podržite Nihad Čaušević na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Umjetnost i kultura