Nakić Avdić

Podržite Nakić Avdić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Konteksta radi, kako sam uopšte odabrao profesiju. Rođen sam u Tuzli 1994. godine, pohađao osnovnu školu Novi Grad gdje sam u petom osnovne prvi put došao u dodir sa arhitektonskim nacrtima. Na maketarskoj sekciji kod nastavnice Mare, nešto stariji učenici su pravili model tzv. zgrade “Fišek” – dizajn arhitekte Huseina Dropića. Nakon četiri godine maketarske sekcije u osnovnoj, upisujem Srednju Građevinsko-Geodetsku školu, smjer arhitektonski tehničar. Profesori ove škole i njihov genijalni odnos prema učenicima postavlja jaku osnovu za ono što je brzo postalo sva moja okupacija.
Za državno takmičenje u maketarstvu 2013 god. kolega i ja izrađujemo maketu Multiplex Kino Centra za Grad Tuzlu, Dizajn arh. M. Mehmedinovića. Izrada ove makete trajala je oko godinu dana i naravno zasluženo je prvo mjesto. U Junu 2013 upisujem Arhitektonski Fakultet, sedmi na listi od preko 150 kandidata “upadam” u redovne studente. Za šest semestara studija student arhitekture obavezan je da položi 65 predmeta, odprilike 11 predmeta po semestru iz različitih oblasti arhitekure. Od dizajna namještaja, malih objekata, zgrada pa sve do dizajna kompletnih naselja.
Paralelno sa školovanjem prisutna je ideja građanskog aktivizma, fotografije i biciklizama kao hobija. Nakon završenog faxa, prvo zvanično zaposlenje bilo je u martu 2018. godine u Sarajevu. Nakon devet mjeseci rada na digitalizaciji projekata iz Švedske, dajem ostavku sa te pozicije kako bih nakon 5 godina boravka u Sarajevu došao nazad u Tuzlu. Od decembra 2018 do Maja 2019 radim na animacijama i izradi arhitektonskih vizualizacija.
Od Maja 2019 do Jula 2020 radim kao projektant za arhitektonski biro CADing u Tuzli. U Julu 2020 stupam u radni odnos sa Arhitektonskim biroom Zuth u Augsburgu gdje sam još uvijek zaposlen.

CILJ

Analizom gradskih problema bavim se još od 2012, znam svaku ulicu i svaki sokak Tuzle i glavne probleme istih. Probleme vidim kao izazove, inžinjerske, arhitektonske i urbanističke prirode. Ovisnik sam o iznalaženju rješenja za te probleme. Najveću satisfakciju mi pružaju oni problemi sa “nemogućim” rješenjima.
Strahujem, da je Tuzla izgubila smisao grada. Nakon petogodišnjeg boravka u Sarajevu i dugogodišnjeg školovanja, za grad Tuzlu mogu dijagnosticirati ono što moja struka zove urbicidom. Ključne tačke urbanog razvoja grada su zanemarene, kolege koje to vide se ne usuđuju govoriti o tome, čime je direktno narušena svijest građana o važnosti graditeljskog naslijeđa, kulture i umjetnosti.
Arhitektonskom kritikom i vizualizacijama te razgovorom sa našim tuzlacima, CILJ je podići svijest o važnosti arhitekture. Vjerujem da javnim djelovanjem, medijskim pritiskom i aktivizmom mogu podstaći kolege iz struke, kao i određene javne ličnosti da naprave jedan korak naprijed. Tuzla ima ogroman potencijal, ako bi pratili koncept izgradnje jednog Evropskog grada, vrlo brzo bi postala najuticajniji grad zapadnog Balkana, to odgovorno tvrdim..

POSTIGNUĆA

– Prvo mjesto za maketarstvo/modelarstvo na festivalu rada 2013
– Završen studij arhitekture u Sarajevu,
– Izrađeno preko 350 arhitektonskih vizualizacija
– Prvi izvedeni projekat – “Hotel Salis” u 25. godini

MEDIA

 

Podržite Nakić Avdić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Evropski put