Mirza Pinjić

Podržite Mirza Pinjić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Mirza Pinjić rođen je 5.8.1997. godine u Tuzli. Još za vrijeme pohađanja osnovne škole počinje se interesovati za čitanje, a ubrzo nakon počinje i sam pisati svoje prve pjesme i priče. Tokom završnog razreda srednje škole postaje član Udruženja “Pozorišta mladih Tuzle”, a uvidjevši moć drame u odgoju odlučuje izabrati umjetnost kao način profesionalnog izražavanja, te akademske 2016/2017 godine upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli, odsjek – Gluma, koju završava ispitnom predstavom “Majmuni dolaze” u režiji Gorana Damjanca.
Igrao je u predstavama Pozorišta mladih Tuzle, Teatra Kabare Tuzla i Narodnog pozorišta Tuzla, a ostvario je uloge i na filmskom platnu, te je posebno važno istaknuti angažman u dugometražnom filmu “Illyricvm” u režiji Simona Bogojevića Naratha, koji je premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
Mirza se aktivno bavi pisanjem poezije i kratkih priča, koje su objavljivane u zajedničkim zbirkama u inostranstvu i Bosni i Hercegovini, te u časopisima “Dunjalučar” i kod Miljenka Jergovića na “Ajfelovom mostu”. Izdao je 2 sopstvene zbirke pod nazivom “Ekshumacija duše” i “Fragmenti”, a jedan je od koautora monografije “Mladi Tuzle – Mjesto sigurnog odrastanja”.
Kako bi ljubav prema pisanju povezao sa primarnim umjetničkim radom, Mirza se bavi pisanjem scenarija, ali i adaptacijom tekstova na osnovu kojih bivaju režirane predstave Pozorišta mladih Tuzle, te je jedan od autora scenarija za predstave “Tvornica straha”, “Kosmos” i “Život u magli”.
Mirza je, također, bio angažovan kao član komisije za izbor literarnih radovana temu “Nisi sam/a” u sklopu projekta “Očuvanje mentalnog zdravlja mladih”, implementiranog od strane Udruženja “Mladi Tuzle” i Pozorišta mladih Tuzle, a koji se realizovao uz podršku Grada Tuzla i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.
Od 2020. godine angažovan je kao asistent u radu, a od 2021. godine i kao lider u Dramskom studiju za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle. Potpisuje režiju tri predstave za djecu, mlade i odrasle.
Uzeo je učešće na različitim međunarodnim festivalima.

 

CILJ

Kako i sam kroz umjetnost dostiže katarzu, iščišćenje od svakodnevice u kojoj se nalazimo, Mirza za cilj ima kroz svoje radove, što literarne, što režiserske, što glumačke, približiti umjetnost svima, načiniti istu dostupnom i razumljivom, omogućiti svakom od konzumenata umjetnosti da se u njoj pronađe, da ga ista ohrabri i podstakne na boljitak. Svojim radom, Mirza mlade pokušava ohrabriti i podstaknuti da prevaziđu strahove i počnu se baviti umjetnošću, kako bi spoznali sve njene čari.


POSTIGNUĆA

U okviru svog umjetničkog rada, Mirza je ostvario veliki broj postignuća. Neka od njih su (retrospektivno):
2022 – druga nagrada za priču “Gluho doba” na XV Festivalu priče – Zavičajne staze Bihor 2022. u Petnjici, Crna Gora
2022 – Najbolja predstava u cjelini po ocjeni stručnog žirija “Bugojanska maska” na 50. Teatarskom festivalu FEDRA, Bugojno 2022. (uloga: Isak Samokovlija)
2022 – Najbolja predstava u cjelini po ocjeni žirija publike na 50. Teatarskom festivalu FEDRA, Bugojno 2022. (uloga: Isak Samokovlija)
2022 – Nagrada Velika liska za najbolju predstavu po izboru publike na XIX
Međunarodnom festivalu Mostarska liska za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša donja” – Ivo Brešan u režiji: Mustafe Nadarevića (produkcija Narodno pozorište Tuzla, sezona 2021/22) (uloga: Gojko)
2022 – Priznanje za najaktivnijeg člana Mladih Tuzle tokom 2021. godine
2022 – treća nagrada za poeziju na 1. Festivalu slobode Tuzla
2020 – Priznanje za pedagoško-mentorski rad u produkciji školskih igrokaza i doprinos realizaciji projekta “Parlamentarna debata – rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla” koji je u sklopu projekta Misli o prirodi!, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska
2020 – Priznanje za rad u komisiji za izbor najboljih literarnih radova na temu “Nisi sam/a” i doprinos u realizaciji projekta “Očuvanje mentalnog zdravlja mladih” koji se realizuje od 1. 8. do 31. 12. 2020. godine uz podršku Grada Tuzla i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona
2020 – Nagrada za Najbolju predstavu po ocjeni žirija na 39. Pozorišne/ kazališne igre Jajce 2020 – za predstavu „Pijana noć 1918.“ – Miroslav Krleža – Ivo i Tena Štivičić u režiji Gradimira Gojera (produkcija Narodno pozorište Tuzla sezona 2019/20) (uloga: vojnik)
2019 – Nagrada za Najbolju predstavu u cjelini po izboru publike na 36. Susreti pozorišta/
kazališta BIH Brčko Distrikt – za predstavu „Pijana noć 1918.“ – Miroslav Krleža – Ivo i Tena Štivičić u režiji Gradimira Gojera (produkcija Narodno pozorište Tuzla sezona 2019/20) (uloga: vojnik)
2019 – Priznanje za doprinos širenju poezije na društvenim mrežama MILI DUELI, JAJCE

Mirzine priče i pjesme objavljene su u zajedničkim zbornicima, časopisima:
2022 – priča “Kukasti krst narandžaste boje” uvrštena u knjigu “SANJANI DANI
DJETINJSTVA – NAJLJEPŠE PRIČE ZA DJECU I OMLADINU SA 8. KONKURSA PLANJAXOVO PERO”
2021 – priča “Očev rođendan” uvrštena u knjigu “Odiseja Bihora” Izbor sa desetog konkursa za neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom
2021 – pjesma objavljena u zajedničkoj zbirci “PLES PAHULJA” u izdanju HKD Napredak – podružnica Živinice
2021 – pjesme objavljene u časopisu za književno-jezična, društvena i prirodoznanstvena pitanja “GRADOVRH” u izdanju Matice hrvatske – Tuzla
2021 – pjesma objavljena u Reviji „BIHOR“ iz Luksemburga
2020 – pjesme uvrštene u rubrici “Savremena bh. poezija” u književnom časopisu “Život” iz Sarajeva
2020 – priča “DRUG” uvrštena u knjigu “ČAROLIJA LIJEPIH RIJEČI – NAJLJEPŠE PRIČE ZA DJECU I OMLADINU SA 6. KONKURSA PLANJAXOVO PERO”
2019 – UDRUŽENJE METAMORFOZA (pjesme uvrštene u zajedničkoj zbirci “Luka osjećaja”)
2018 – UDRUŽENJE METAMORFOZA (pjesme uvrštene u zajedničkoj zbirci “Simfonija duša”)
2017 – Zbornik pesama 28. Međunarodni pesnički konkurs “Garavi sokak”, zajednička zbirka poezija autora regiona i dijaspore, KK Miroslav Mika Antić, Inđija (Srbija) (pjesme uvrštene u zajedničku zbirku)
2017 – UDRUŽENJE METAMORFOZA (pjesme uvrštene u zajedničkoj zbirci “OTISAK”)
2016 – DRUŠTVO ŽIVIH PESNIKA – ZBORNIK NAŠE POEZIJE DŽP – DIGITAL II iz Čačka (jedan od autora u zajedničkoj zbirci)

Mirzina djela prevođena su i na strane jezike i objavljivana u međunarodnim časopisima:
2021 – dvije pjesme prevedene na engleski jezik, objavljene u magazinu “DREICH Season Three : Number 1” (Škotska)
2021 – dvije pjesme prevedene na engleski jezik, objavljene u časopisu “Otherwise Engaged Literary and Arts Journal Vol. 7 Summer 2021.” (Santa Fe, New Mexico, USA)

MEDIA

 

 

 

 

 

Podržite Mirza Pinjić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Umjetnost i kultura