Mirza Mujagić

Podržite Mirza Mujagić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: LUKAVAC

KRATKA BIOGRAFIJA

Mirza Mujagić rođen je 21.8.1997. godine u Tuzli. Pri završetku srednje škole upisuje Dramski studio Pozorišta mladih Tuzle, a nedugo zatim i Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli na odsjeku Gluma, u klasi profesorice Jasmine Čelebić-Tanović, a od 2023. godine dobiva status stručnjaka iz prakse na Akademiji dramskih umjetnosti.

Na Akademiji dramskih umjetnosti, na studentskoj sceni Teatra Kabare Tuzla, u okviru ispitnih predstava odigrao je sljedeće predstave: „Malograđani“ (lik: Nil), „Odiseja“ (likovi: Melantej i narator), „Sve je dobro što se dobro svrši“ (lik: Plemić) i diplomsku predstavu „Majmuni dolaze“ odigranu na daskama Narodnog pozorišta Tuzla, u kojoj je igrao više likova. U okviru JU Centra za kulturu Lukavac, u kojem je radio i pripravnički staž.

Radio je na programu Super TV kao voditelj emisije „Sevdah“, ali i kao reporter ove medijske kuće, a ostvario se i kao voditelj raznih programa i festivala, od kojih su najznačajniji lukavački sajam „List“, premijera TV serije „Amidžići“, „Cum grano salis“ u Narodnom pozorištu Tuzla, „11. juli u Tuzli“.

U februaru 2023. godine stekao je certifikat iz oblasti razvoja projekata i pisanja projektnih prijedloga. U sklopu projekta „Adopt“ vodio je radionice za mlade u Srebrenici, a trenutno je angažovan kao saradnik u radu Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle.

POSTIGNUĆA

Učešće na mnogim pozorišnim festivalima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom Evrope, a u okviru njih bio je nagrađivan

 Na pozorišnom festivalu „Susreti pozorišta/kazališta Brčko“ učestovovao je dvaput, 2018. godine sa predstavom „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ (u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla) koja je osvojila Grand Prix i nagradu za najbolju predstavu po ocjeni publike

2019. godine sa predstavom „Pijana noć 1918.“ koja je osvojila nagradu za najbolju predstavu po ocjeni žirija publike

Pozorišne/kazališne igre u Jajcu također su ugostile pomenute predstave Narodnog pozorišta Tuzla 2019. i 2020. godine

Predstava „Pijana noć 1918.“ je 2020. godine osvojila nagradu za najbolju predstavu po ocjeni žirija publike

2019. godine je u Zenici na festivalu Bh. drame uzeo učešće sa predstavom „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“

U Bugojnu na 50. festivalu FEDRA (2022.) sa predstavom „Hanka“ osvaja dvostruki Grand Prix – nagradu za najbolju predstavu po ocjeni publike i nagradu za najbolju predstavu u cjelini

Na 51. festivalu FEDRA (2023.) učestvuje sa predstavom „Hoću Kući“

Na festivalu predstava za djecu „FEDU“ (Sarajevo, 2022.) igrao je predstavu „Snjeguljica i Čudno ogledalo“

U okviru festivala BALKANTAGE 2023, u Minhenu je igrao predstavu „Hoću kući“. Na festivalu se, također, prikazivao i film „Praznik rada“ u kojem je Mirza igrao.

Dobitnik je priznanja Mladih Tuzle za najbolju mušku ulogu tokom 2021. godine za lik Sejde Tahirovića u predstavi „Hanka“.

MEDIA

 

Podržite Mirza Mujagić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Umjetnost i kultura