Kenan Dračić

Podržite Kenan Dračić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Kenan Dračić je rođen 21.10.2006. godine u Tuzli. Završio je osnovnu školu i 2021. godine upisao Medicinsku školu u Tuzli. Osnovnu školu završio je sa odličnim uspjehom. Pored školskih obaveza rado se uključivao u vannastavne aktivnosti te uzimao učešće u raznim programima poput Programa edukacije za vršnjake edukatore, u organizaciji UG Vive žene, na temu “Djevojčice i dječaci, glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” te sa ostalim edukatorima pružao kraće edukacije učenicima J.U.O.Š. Sjenjak, promovišući jednakost polova i komunikaciju u kojoj nema nasilja. Pored toga, redovno je učestvovao u tradicionalnoj utrci pod nazivom Vivičita. Od svoje pete godine Kenan trenira plivanje u Plivačkom klubu Zmaj Alpamm Tuzla.

CILJ

Kenan među drugarima promoviše sport jer smatra da bi svako dijete trebalo da se uključi u neki sport koji najviše voli i za koji ima afinitet. Osim što želi da završi svoje školovanje i postane akademski građanin, njegov cilj, budući da 9 godina trenira plivanje, te da od naredne godine stiče pravo da zavisno od rezultata učestvuje i na evropskim takmičenjima, jeste da predstavlja Bosnu i Hercegovinu upravno na nekom od evropskih, a onda i svjetskih takmičenja. Naravno, kao i svakom sportisti, koji ozbiljno radi i trudi se da postigne što bolje rezultate, cilj je da jednog dana Bosnu i Hercegovinu predstavlja na Olimpijskim igrama.

POSTIGNUĆA

Kenan je kao član Plivačkog kluba Zmaj Alpamm Tuzla do sada osvojio 295 medalja, od čega su 172 zlatne medalje.  Učestvovao je na mnogim međunarodnim takmičenjima na kojim je ostvario veoma zapažene rezultate, među kojim su mu najdraža 25. Međunarodni plivački miting “Miklavž 2016” u organizaciji plivačkog kluba “Olimpija” iz Ljubljane, gdje je učestvovalo oko 500 takmičara i 22 kluba iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored 4 zlatne medalje Kenan je osvojio na tom takmičenju i pehar Miklavža te posebne nagrade sponzora takmičenja kao najuspješniji takmičar mitinga u kategoriji 2006-2007. godišta, u konkurenciji 70 takmičara. Pored navedenog takmičenja izuzetan uspjeh Kenan je postigao i na takmičenju Internacionalno prvenstvo Beča 2016. gdje je nastupilo nastupilo 820 takmičara iz 88 klubova i 11 zemalja kada je Kenan osvojio 5 medalja i zauzeo treće mjesto u svojoj kategoriji, zatim  Internacionalno prvenstvo Beča 2017., na kojem je nastupilo 880 takmičara iz 96 klubova i 18 zemalja (Island, Ukrajna, Austrija, Italija, Slovačka, Rumunija, Holandija, Češka, Danska, Njemačka, Mađarska, Poljska, Srbija, Švicarska, Slovenija, Lebanon, Lihtenštajn i Bosna i Hercegovina).  Kenan je plivao 9 utrka te je osvojio 5 zlatnih medalja, 1 srebrnu i 1 bronzanu medalju. Zlatne medalje osvojio je u disciplinama: 50 metara delfin, 50 metara slobodno, 100 metara delfin, 400 metara slobodno i 400 metara mješovito, srebrnu medalju je osvojio u disciplini 200 metara mješovito, a bronzanu medalju je osvojio u disciplini 100 metara slobodno. Kenan je osvojio ukupno 23 pehara za najuspješnijeg plivača u svojoj kategoriji, na različitim međunarodnim takmičenjima održanim u Bosni i Hercegovini.

Proglašen je za najboljeg pionira Tuzlanskog kantona po izboru sportskog magazina BH Tempo 09 za 2017. godinu, zatim najboljeg kadeta u izboru sportskog magazina BH Tempo 09 za 2018. godinu. U organizaciji Sportskog saveza Tuzlanskog kantona Kenan je dobitnik priznanja za postignute rezultate u 2017. godini, te 2019. i 2020. godini u svojim kategorijama a u organizaciji Sportskog saveza Grada Tuzla dobio je priznanje Izbor sportiste godine Tuzla 2017 za osvojeno 3. mjesto u konkurenciji najuspješnijih kadeta iz kategorije oficijelnih olimpijskih sportova.

MEDIA

Podržite Kenan Dračić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Sport