Ismar Aljukić

Podržite Ismar Aljukić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Ismar Aljukić rođen je 05.09.2008. u Tuzli. Kao učenik generacije završio Osnovnu školu Brčanska Malta Tuzla.

Učenik je prvog razreda Gimnazije Meša Selimović Tuzla smjer IT.

Trenutna interesovanja su programiranje, robotika, matematika, fizika te engleski i njemački jezik. Pohađa kurs njemačkog jezika.

Također je član  STEM Akademije Tuzla već 5 godina.

POSTIGNUĆA

Na školskim takmičenjima učestvuje od šestog razreda (2020. godine), prvo iz matematike, a zatim iz fizike, informatike, tehničke kulture i engleskog jezika.

Na gradskom takmičenju iz matematike 2020. godine je dijelio prvo, dok je 2021. osvojio drugo mjesto na gradskom i učestvovao na kantonalnom takmičenju.

U 2022. godini je učestvovao na gradskim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike i tehničke kulture. Iz matematike je osvojio drugo mjesto na gradskom, dijelio 5. na kantonalnom te učestvovao na federalnom takmičenju.

Iz fizike je osvojio prvo mjesto na gradskom, kantonalnom i federalnom takmičenju.

Iz informatike je osvojio drugo mjesto na gradskom, treće na kantonalnom te je učestvovao na državnom takmičenju.

Iz tehničke kulture je osvojio drugo i treće mjesto na gradskom takmičenju.

U 2023. godini je učestvovao na gradskim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, hemije, engleskog i njemačkog jezika gdje iz fizike i informatike osvaja prva mjesta, iz engleskog i njemačkog druga mjesta, a iz hemije treće mjesto te se plasira na kantonalna takmičenja.

Na kantonalnim takmičenjima takođe ostvaruje plasmane od prvog (hemija) do trećeg mjesta (fizika i engleski). Ponovo se plasirao na federalno takmičenje iz fizike gdje osvaja treće mjesto.

Od vannastavnih aktivnosti kratko je trenirao košarku, rukomet i tenis. Pohađao i školu glume u okviru kojih je učestvovao u nastupima, kao što su recital i predstava.

Kao član juniorske ekipe STEM akademije Tuzla, 2022. i 2023. godine osvojio je prva mjesto na državnom takmičenju iz robotike i tako ostvario pravo na učešće na svjetskom takmičenju iz robotike.

Učestvovao je svjetskoj robotskoj olimpijadi koje se održala u Njemačkoj u novembru 2022. gdje je osvojio osmo mjesto. Takođe ostvario plasman na svjetsku robotičku olimpijadu koja se održava u Panami u novembru 2023. 

MEDIA

Podržite Ismar Aljukić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Nauka i obrazovanje