Ena Porča

Podržite Ena Porča na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: SARAJEVO

KRATKA BIOGRAFIJA

Moje ime je Ena Porča. Imam 20 godina i studentica sam Političkih nauka i međunarodnih odnosa na Sarajevo School of Science and Technology. Djelujem u poljima zaštite životne sredine, te su klimatske promjene i ekologija ono u čemu sam strastvena i vidim nastavak svog obrazovanja, kroz što ću uvijek raditi na tome da edukujem druge o ovim temama i da zajedno mijenjamo navike koje mogu igrati veliku ulogu u budućnosti naše čitave planete. Svijet oko mene me inspiriše, te slobodno vrijeme koristim za slikanje i pisanje poezije, vraćajući se prirodi koja je na kraju pokretač svega i koja mi je inspiracija za sve čime se bavim. Također sam aktivna u poljima zaštite ljudskih prava i angažovanja mladih u društvo, motivišući ih da budu vlastiti pokretači promjene koja nam je prijeko potrebna.

CILJ

Ciljeva može biti mnogo, i nijedan nije izvan dohvata ruke, ali nekad treba birati svoje borbe i ono u čemu osjećamo da radimo srcem. Zagovornik sam lomljenja stereotipa i stigme koja često okružuje naše društvo, zatvarajući put prema napretku i prema potpunoj slobodi svake individue ove zemlje. Cilj mi je graditi mostove, kroz zajedništvo i osjećaj jedinstva za sve članove društva. Promovišući vrijednosti Evropske Unije i integrisanja u istu, dijelim svakodnevno poruke mira i ljubavi, jer samo te vrijednosti mogu napraviti korak naprijed i sagraditi most koji se zapravo može prijeći. Moj cilj je dokazati da mladi ljudi mogu i žele biti promjena, da su sposobni za bilo šta što naume, te da oni nisu vođe budućnosti, već ovog momenta.

 

POSTIGNUĆA

 Volontiram na različitim festivalima i događajima od djetinjstva, Sarajevo Film Festival, Aljazeera Doc Fest, Skakavac Trail su samo neki, te sam provela 8 godina u ženskom omladinskom horu Chorus Cadenza kao i u školi slikanja Ex Artis.  2019 sam bila učesnica programa američke ambasade na Youth Leadership programu u Daytonu, a sada, 2022, sam se vratila iz Renoa, Nevade sa programa SUSI for environmental issues and climate change, gdje sam kao predstavnica svoje zemlje provela pet sedmica na intenzivnom programu učenja sa 20 drugih lidera iz cijele Evrope. Ove godine sam također imala čast da postanem Mladi Evropski Ambasador u mreži WeBalkans koja je posvećena povezivanju mladih lidera i aktivista iz šest zemalja Zapadnog Balkana, te promovisanju Evropskih vrijednosti i integracije Bosne i Hercegovine u EU. Organizatorica sam prve ikad TEDxYouth konferencije u BiH, potpuno posvećenoj mladim ljudima i njihovim idejama koje su vrijedne širenja. Radim ka tome da postanem poduzetnica i imam mnoge druge projekte koji dolaze i koje planiram organizovati, a jedan od njih je Climathon, eko-ideathon posvećen idejama i rješenjima problema u lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine koji su vezani za zagađenje zraka, vode i zemljišta, plastična zagađenja, zelenu ekonomiju i održivi razvoj Bosne i Hercegovine. Ovo je jedna od tema za koju me veže strast i ljubav i nešto na čemu ću nastaviti raditi u našoj zemlji, štiteći sve potencijale koje ona posjeduje. Iz ovog razloga sam pozvana da budem učesnica na Medditerranean Initiative for Climate u Egiptu, kao jednu vrstu pripreme za COP-27, te na Medditerranean Youth Academy 2022.

 

 

MEDIA

 

 

Podržite Ena Porča na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Evropski put