Emina Tanović

Podržite Emina Tanović na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: BANOVIĆI

KRATKA BIOGRAFIJA

Ja sam Emina Tanović, imam petnaest godina. Karateom se bavim od svoje šeste godine, tačnije od 2011. godine. Članica sam “KBS TUZLA”. Pohađam drugi razred srednje  medicinske škole u Banovićima. Odličan sam učenik sa prosjekom 5.0. Osnovnu školu sam također završila u Banovićima sa prosjekom 5.0 i bila sam “Zlatni odlikaš” u svojoj generaciji.
Dugogodišnji sam reprezentativac Bosne i Hercegovine u kategoriji Kata (djevojčice i kadetkinje). Trenutno imam pet Federalnih medalja (tri zlata, jedno srebro i jedna bronza), te četiri državne medalje (dva zlata i dvije bronze).
Pored raznih sportskih uspjeha, kroz osnovnu školu sam bila učesnik raznih vannastavnih aktivnosti u kojima sam također postizala razne  rezultate (sekcija crvenog križa, debate, literarni konkursi, likovni konkursi, sportske manifestacije,…). Pohađala sam kurseve engleskog i njemačkog jezika koje sam i završila. U slobodno vrijeme se bavim pisanjem poezije i proze.

CILJ

Smatram se veoma ambicioznom osobom, imam dosta ciljeva za koje imam želju (ali i volju) da radim na njima i da ih ostvarim. Prije svega, glavni cilj mi je da završim srednju školu i da potvrdim odličnan uspjeh kao i do sada, te naravno da upišem i završim željeni fakultet. Što se tiče želja u sportu, one su uvijek prisutne i ne mijenjaju se. Želja mi je da prije svega ponovno postanem državni prvak u svojoj kategoriji, te da budem osvajač Balkanske i Evropske medalje. Što se tiče medalja sa Premijer liga i Svjetskog prvenstva za njih smatram da nisu neostvarive i nedohvative kada imam konkretan cilj i ljude koji rade na našem zajedničkom uspjehu. Cilj svakog sportiste svakako jesu Olimpijske igre, iako sam još mlada, smatram da ništa nije nemoguće. Također se nadam i zavidnim rezultatima u seniorskoj konkurenciji.

POSTIGNUĆA

Moj prvi nastup za reprezentaciju BiH bio kada sam imala 10 godina. Tada sam osvojila treće mjesto na izbornom turniru u Bugojnu 2016.godine, te sam iste godine učestvovala na Balkanskom prvenstvu u Beogradu gdje sam nastupala kao jedina članica reprezentacije u svojoj kategoriji. Naredne godine, 2017. sam osvojila zlatnu medalju na državnom prvenstvu na Palama, iste godine sam učestvovala na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu.
Moja najznačajnija i najuspješnija godina u karijeri je 2019.godina. Tada sam osvojila dvije zlatne Federalne medalje. Jednu u kategoriji djevojčica 14 godina (Sarajevo) i drugu u kategoriji kadetkinja (Jajce). Iste godine sam osvojila zlatnu medalju u kategoriji kadetkinja na državnom prvenstvu za kadete, juniore i U21 (Vogošća).
U 2020.godini sam osvojila bronzanu medalju na Federalnom prvenstvu u kategoriji kadetkinja u Zenici. U 2021.godini sam osvojila dvije Federalne medalje, i to srebro u kategoriji kadetkinja i zlato u kategoriji juniorki. Na državnom prvenstvu održanom u Bugojnu sam osvojila bronzanu medalju u kategoriji kadetkinja.

U 2019.godini sa osvajanjem zlatne medalje na državnom prvenstvu sam se plasirala na Balkansko, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Na Balkanskom prvenstvu koje se održalo u Brežicama 2019. godine sam uzela učešće. Također sam kao državni prvak u svojoj kategoriji nastupila na Evropskom prvenstvu u Budimpešti (u februaru 2020. godine). Na ovom prvenstvu sam nastupala u dvije kategorije. U kategoriji kate kadetkinje (u kojoj sam bila tadašnji državni prvak) sam zauzela 25.mjesto, te u kategoriji kate ekipno kadetkinje i juniorke gdje sam sa još dvije djevojke iz Gradačca zauzela 13.mjesto.

Pored ovih rezultata izdvojila bih i još neke značajne: zlato u open kategoriji mlađih kadetkinja na turniru u Osijeku 2018.godine, zlato u kategoriji kadetkinja na međunarodnom karate turniru “Grawe-Energija” Banja Luka, zlato u kategoriji djevojčica 12 godina na World Grand Prix “Alija Izetbegović” turniru u Sarajevu 2017. godine, te zlato u više od pet uzrasnih kategorija na turniru “Ilidža Open”. Osvajačica sam preko 100 medalja sa raznih nivoa takmičenja.

MEDIA

 

Podržite Emina Tanović na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Sport