Emina Osmandžiković

Podržite Emina Osmandžiković na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: SARAJEVO

KRATKA BIOGRAFIJA

Rođena sam sarajka koja je završila Prvu bošnjacku gimnaziju, Kembridž internacionalni program. Kao učenica generacije, dobitnica sam stipendije Fonda Bošnjaka. Tokom osnovne i srednje škole bila sam aktivan član Crvenog Križa. Učestovala sam na Microsoft takmičenju u poduzetništvu i sa svojim timom osvojila prvo mjesto u BiH.
Sa punom stipendijom, studirala sam političke nauke i međunarodne odnose sa fokusom na arapski jezik i sociološka istraživana. Moja me Bachelor diploma odvela u Emirate gdje sam studirala na New York University (NYU Abu Dhabi) i provela godinu dana u Njujorku. Moj četverogodišnji studij na ovom univerzitetu je bio miks američkog i međunarodnog obrazovanja sa ljudima širom svijeta. Imala sam prilike raditi tokom ljeta sa UNHCR-om u Bosni na temu povratnika, sa Vijećem Evrope u Strazburu i sa IOM-om u Jordanu sa izbjeglicama iz Sirije i Iraka.
Sa završetkom svoje BA diplome gdje sam bila medju 10% najuspješnijih studenata u svojoj generaciji, preselila sam se u Veliku Britaniju i krenula na Master studij u istoj oblasti na University of Cambridge. Po završetku studija sam stekla zvanje magistra političkih nauka i međunarodnih odnosa. Tokom magisterija sam radila projekte vezane za javno mijenje sa Transparency International.
Poslije studija sam se preselila u Emirate i proteklih godina radim kao istrazivač. Imala sam prilike raditi i u Saudijskoj Arabiji sa vladom vezano za njihov imigracioni sistem prema izbjegicama iz Sirije te sam provela u Rijadu šest mjeseci.
Rođena sam u jeku rata u Sarajevu 1994.-te godine. Poslije života u Emiratima, Americi, Jordanu, Saudijskoj Arabiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj, nalazim se opet u Emiratima gdje trenutno radim kao istrazivač.
Trenutno uporedo završavam svoj drugi magisterij na Sorbonne University na temu migracija kao životnog stila u zemljama Bliskog Istoka. Redovno objavljujem medijske članke i naučne radove, uglavnom o temama migracija, izbjeglištva i drugih društvenih problema – na Balkanu i na srednjem istoku.
Uskoro planiram da započnem svoj doktorat u političkim naukama na temu socio-demografskog inzenjeringa u post-konfliktnim zonama, uključujući i poslijeratno područje Bosne i Hercegovine.
večernjem terminu.

CILJ

Ja od djetinjstva vjerujem u moć obrazovanja i znatiželje. Želim da budem svjetski obrazovana stručnjakinja na temu društvenih pitanja, političkih nauka i migracija koji ponosno predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu.
Moj dugorocni cilj je da otvorim istraživački centar u Bosni i Hercegovini jer vjerujem da naša akademska istraživanja trebaju podsticaj i svijetsku reklamu.

 

POSTIGNUĆA

– Učenik generacije PBGS 2013
– Stipendista Fonda Bošnjaka 2013
– Dobitnica predsjedničke stipendije za Bachelor studije 2013-2017
– Dobitnica nagrade za najbolji istrazivački rad na međunarodnoj konferenciji za migracije u Grckoj 2017
– Dobitnica istrazivačkog granta za akademski rad vezano za migracije unutar EU od strane University of Cambridge 2018
– Panelista na konferenciji za migracije unutar afričkog kontinenta na American University in Cairo, Egypt 2019
– Vandredni predavac na University of Klagenfurt u Austriji 2022
– Panelista na konferenciji za migracije i društvenu raznovrsnost u Luksemburgu 2022

 

MEDIA

Podržite Emina Osmandžiković na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Nauka i obrazovanje