Eldar Abaz

Podržite Eldar Abaz na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: SARAJEVO

KRATKA BIOGRAFIJA

Eldar Abaz, rođen sam u Sarajevu, gdje sam i završio srednjoškolsko obrazovanje, tačnije Građevinsko-geodetsku školu, odsjek arhitektonski tehničar. Nakom toga, upisal sam Fakultet političkih nauka smijer komunikolgija. Od svoje 16 godine se bavim aktovizmom i volonterizmom, tako da sam još tada učestvovao u projektima koji su imali za cilj poboljšanje obrazovanja. Zbog toga sam bio jedan od glavnih glumaca u forum teatru, gdje sam u Bh. gradovima predstavljao tematiku korupcije u obrazovanju. Nakon toga, aktivno sam počeo raditi na projektima raznih ambasada u BiH, između ostalog Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Kraljevine Nizozemske, Slovačke ali i na projektima raznih ministarstava poput Ministarstva za Visoko obrazovanje, nauku i mlade, zatim Ministarstvo za ljudska prava i migrante i mnogim drugim. Kroz svoj aktivistički angažman radio sam sa mladim širom Boyne i Hercegovine na podizanju svijesti o ekstremizmu, volimterizmu, nasilju nad ženama, ljudskim pravima, medijskoj i političkoj pismenosti, međureligijskom dialogu i slično. Također sam bio i jedan od organizatora nekoliko studnetskih protesta u Sarajevu te zastupao ideje boljeg obrazovanja. Iza sebe, kao novinar, imam napisanih preko 50 autorskih tekstova na temu ljudskih prava osoba s invaliditetom, govora mržnje i diskriminacije. Kao voditelj kampanja na teme diskriminacije, govora mržnje, ljudskih prava sam radio sa mnogim mladim u BiH. Pored toga, volontirao sam.u raznim NVo organizacijama, poput Centra za promociju civilnog društva.

CILJ

Ono što je primarni cilj i razlog mog ulaska u aktivizam jeste poboljašanje položaja mladih konkretno u KS, te njhovo uključivanje u samu zajednicu. Smatram da svaka mlada osoba treba biti svjesna svoje važnosti i toga da se njen glas mora poštovati. Podizanjem svijesti kod mladih o temam ljudskih prava, društva bez predrasuda i diskriminacije, stvaramo bolju sliku društva, te je upravo to ono čime se ja vodim i na čemu radim kroz svoj rad.

POSTIGNUĆA

  • Preko 15 edukativnih radionica, treninga i seminara za mlade širom Bosne i Hercegovine, dva studentska protesta, preko 50 autorskih tekstova i ljudskim pravima, govoru mržnje i društvu bez diskriminacije.
    Rad na velikim projektima amabsada i ministarstva, učeśće na mnogim edukacijama i takmičenjima.

MEDIA

 

Podržite Eldar Abaz na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Mediji