Belma Omerović

Podržite Belma Omerović na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Ja sam Belma Omerović, imam 21 godinu i trenutno sam redovni student Pravnog fakulteta u Tuzli. Karateom se bavim preko 10 godina. Reprezentativka sam BiH, nosilac crnog pojasa 2.Dan te istovremeno kantonalni sudija za kate i kumite. Osvajač sam mnogobrojnih medalja od kantonalnih, internacionalnih, državnih pa sve do balkanskih i evropskih. Još uvijek sam aktivan takmičar i redovno treniram s ciljem osvajanja još većih postignuća u budućnosti koje će biti zapisane u mojoj sportskoj karijeri. Pored toga aktivna sam u multimedijalnom udruženju “Cascader production” gdje djelujem u sektoru kao glumac te također sam član aktivističkog pokreta “Karton revolucija”. Član sam “Cascader production” tima obzirom da obrađujemo probleme svakodnevnice koje prikazujemo kroz kratkometražne filmove, te iza sebe imamo snimljena dva filma od kojih sam u jednom učestvovala i ja. Film se zove “U ogledalu”. Pokret “Karton revolucije” također obrađuje probleme današnjice koje direktno ili indirektno utiču na nas i o kojima je važno pričati u javnosti. Simboličnim prikazom problema sa natpisima na kartonima smo u godinu dana uspjeli bar malo probuditi vlast i tek ćemo.  Kao akademski građanin te mlada perspektivna osoba želja mi je da završim fakultet te uspješno dođem do pozicije advokata, a nasuprot tome da kroz djelovanje i doprinos u svom gradu poboljšam budućnost kako sebe tako i ostalih građana. U slobodno vrijeme volim da pišem prozu koja se zasniva na nekim događajima iz svakodnevnog života ili mog djetinjstva. Jednog dana bih voljela da objavim svoju knjigu. Osnovnu školu sam završila kao Učenik generacije te upisala srednju gimnaziju “Meša Selimović” koju sam završila kao odličan učenik. Tokom osnovnog te srednjeg obrazovanja sam bila aktivna u skoro svim sekcijama, radionicama, aktivnostima te takmičenjima koje su mi pomogle da gradim što bolju verziju sebe i konstantno nadograđujem svoje znanje i vještine. Smatram da je u današnjem vremenu važno ne biti pasivan i boriti se za svoja prava, obrazovanje te mnoge druge  benefite koje zaslužujemo. Mislim da sam kao jako mlada osoba, uspješna kako na polju sporta pa tako i obrazovanja te aktivizma koji je jako bitan. Upravo zbog toga mislim da sam baš ja #herojgeneracije jer svojim primjerom i postignućima sam sigurna da mogu motivisati i druge da budu najbolja verzija sebe.

CILJ

Moji ciljevi se protezu kroz mnogobrojne stvari obzirom da sam aktivna na dosta polja u svom životu. Što se tiče obrazovanja koje mi je ujedno i na prvom mjestu, cilj mi je za nekih par godina postati advokat koji će biti jako uspješan i tražen u svom poslu, vjerovatno polje krivičnog prava. Kada govorimo o sportu nastavljam aktivno trenirati jer mi je želja ne ostati prosječan sportista tj. želim ostati zapamćena. Samim tim voljela bih osvojiti pojedinačnu evropski ili čak svjetsku medalju te također kasnije naći se i među istaknutim sudijama u ovom sportu. Na polju aktivizma de djelovanja u različitim udruženjima bit ću još više aktivna te svojim članstvom davati svoj maksimalni doprinos poboljšanju života u BiH jer smatram da ako mi mladi se ne probudimo i pokrenemo na kome će svijet ostati i održavati se.

POSTIGNUĆA

Moja najveća postignuća su na polju sporta tačnije karatea. Višestruka sam prvakinja države, osvajač pojedinačne balkanske medalje u borbama u kategoriji juniorki za 2015.godinu, zatim kao član ekipe BiH na balkanskom prvenstvu 2014. godine donosim bronzanu medalju, 2016. zlatnu, 2018. bronzanu te 2019. također bronzanu medalju.  Za 2016. i 2017. imam bronzane medalje sa Evropskog prvenstva regija zajedno sa ekipom regije Tuzlanskog kantona. Godinu 2017. sam završila kao balkanski prvak u seniorskoj konkurenciji. Pobjednik sam jednog od najvećih turnira u svijetu Grand prix Samobor za 2016. godinu. Učesnik sam Serije A lige u Salzburgu 2018. godine gdje sam zabilježila velike tri pobjede kao tek postala seniorka. Priznanja od grada Tuzle sam dobijala za 2014. godinu te 2017. kao najuspješnija kadetkinja te seniorka. Proglašena sam od strane magazina “Tempo” kao najuspješnija seniorka kantona Tuzle za 2017. godinu. Što se tiče obrazovanja bila sam Učenik generacije u Osnovnoj školi “Miladije”. U osnovnoj te srednjoj školi sam bila član te kapiten ekipe Prve pomoći koja je postizala zavidne rezultate na niovu Tuzle, kantona pa čak i Federacije. Također kroz svoje obrazovanje sam bila redovan član atletske sekcije te u disciplinama 60m, 100m, bacanje kugle te štafete i  osvajala prva i druga mjesta na gradskim i kantonalnim takmičenjima.

MEDIA

Podržite Belma Omerović na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Sport