Azur Đonlagić

Podržite Azur Đonlagić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Moje ime je Azur Đonlagić. Rođen sam u Tuzli i imam 23 godine.
Od malena me privlači kreativni rad, kao i bavljenje prirodnim naukama. Ispred svoje osnovne škole (“Novi Grad”) i gimnazije (KŠC “Sv. Franjo”) osvajao sam visoke plasmane na preko 70 takmičenja iz nekoliko oblasti: najznačajnije iz matematike, informatike i fizike, ali također iz hemije, engleskog i latinskog jezika, i sl.
Upisao sam prvobitno studij matematike u Tuzli, ali ubrzo se prebacio i završio bachelor na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu, pri tome nastavivši sa međunarodnim studentskim takmičenjima. Na istom univerzitetu pišem magistarski rad, uporedo studirajući završnu godinu i na Univerzitetu Paris-Saclay u Parizu, gdje trenutno i živim.
Kada sam u Bosni, sudjelujem u organizacijama matematičkih i informatičkih takmičenja i kampova. U slobodno vrijeme (koliko ga imam) se bavim pisanjem pripovijetki, inače volim čitati i igrati video igrice, a vjerovatno sam i prečesto u izlascima s društvom.

 

CILJ

Osnovni cilj koji imam i na kojem radim jeste da životnim radom doprinesem nekom značajnom pomaku na polju teorijske matematike. Ako moj rad pri tome (kao što to, igrom slučaja, ipak često biva sa matematikom) bude imao i vidljive praktične posljedice u ostalim naukama, bit će mi veoma drago.
Uz to imam potajnu želju jednog dana objaviti i roman, vjerovatno na polju klasične ili naučne fantastike. Međutim, najviše od svega, volio bih uspjeti sve svoje ambicije uklopiti sa zdravim i normalnim, svakodnevnim, porodičnim životom. Sa sigurnošću mogu reći da je to moj najveći san.


POSTIGNUĆA

– Zapažena postignuća na preko 80 đačkih i studentskih takmičenja
– Držanje prvog mjesta iz matematike 5 godina na nivou FBiH, a 7 godina na nivou TK
– Prvo mjesto na državnoj olimpijadi iz informatike (BHOI 2017)
– Kao član zvaničnih državnih reprezentacija Bosne i Hercegovine iz matematike i informatike: Učešće na ukupno 3 balkanske i 3 svjetske olimpijade, od toga jedno srebro (JBMO 2014), dvije bronze (BOI i IOI 2017) i jedna počasna nagrada (IMO 2017)
– Odlazak na Juniorsku balkanijadu iz matematike (Rodos, JBMO 2018) u ulozi lidera, tj. kao osoba odgovorna za tim učenika osnovnih škola
– Pokretanje škole matematike za učenike-takmičare na prostoru TK (uz podršku UMTK i PMF-a)
– 4 prve nagrade na IMC (najvećem studentskom takmičenju iz matematike na svijetu), od toga jedna “velika prva nagrada”
– Brojne druge medalje (zlatne i srebrne) na ostalim međunarodnim takmičenjima ispred Jagelonskog univerziteta
– Osvajanje punih stipendija u Krakovu (na JU) i u Parizu (na UPS, koji se na nekim svjetskim rang listama trenutno vodi kao najjači institut matematike na svijetu)
– Naučni rad u poljima simboličke dinamike i algebarske geometrije, učešće u istraživačkim projektima iz spomenutih oblasti

MEDIA

 

 

 

 

 

 

 

 

Podržite Azur Đonlagić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Nauka i obrazovanje