Anida Šehanović

Podržite Anida Šehanović na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Moje ime je Anida Šehanović, rođena sam u Tuzli, 26.09.1998. godine.  Sa pet godina počinjem da treniram tenis, te sve do završetka osnovne škole to je bila moja osnovna vanškolska aktivnost. Osnovnu školu “Novi Grad” Tuzla upisujem 2004. Godine. Završavam je sa odličnim uspjehom I pohvalama naučnonastavnog vijeća za natprosječan uspjeh. Od šestog do devetog razreda učestovala sam na takmičenjima iz fizike, matematike, biologije, “Pazi mine”, CIVITAS,  Engleski jezik I mnoga druga.  2013. Godine upisujem Srednju Međunarodnu školu u Tuzli.  Na kantonalnim I federalnim takmičenjima  postižem zapažene rezultate iz oblasti fizike. U drugom, trećem I četvrtom razredu takmičim se na Naučno istraživačkoj olimpijadi BOSEPO, Sarajevo, gdje sva tri puta postižem izvanredne rezultate I dobijam priliku da predstavljam Bosnu I Hercegovinu na međunarodnom nivou. 2016. godine osvajam zlato u Jakkarta, Indonesia, 2017. godine srebro u Houston, Texas, USA, te 2018. godine zlato na istoj svjetskoj olimpijadi u Houstonu. Srednju školu završavam 2017. godine sa priznanjem “Učenik generacije”. Medicinski fakultet upisujem 2017. godine te se tu ističem kao jedan od najboljih studenata u generaciji, što je iz godine u godinu potvrđivao moj prosjek ocjena I želja za učenjem. U januaru 2020. Godine dobijam prizanje “ Dekanova nagrada” za najboljeg studenta u generaciji, za prethodnu akademsku godinu sa prosjekom ocjena 10,00. Od 2016. Godine, svake godine dobijam Nagradu Grada Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh učenika, studenata I sportista.

Imam sestru blizanku I mlađeg brata. Trenutno sam uspješto završila četvrtu godinu Općeg studija, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Ukupni prosjek ocjena: 9,86.

CILJ

Da bismo bili uspešni u bilo kom području svog života neophodno je da znamo tačno šta želimo. Tek kada znamo šta želimo i kada smo sigurni u svoje želje, onda imamo slobodu da na najmaštovitiji I najkreativniji način ostvarimo naše želje. Postavljanje ciljeva moćan je proces razmišljanja o idealnoj budućnosti i motiviranja da svoju viziju budućnosti pretvorimo  u stvarnost.  Naši ciljevi kreiraju put kojim se želimo razvijati I određuju fokus na koji se usmjervamo sada I u našoj budućnosti.

Neki od mojih ciljevia su:

  • Uspješno završiti Medicinski fakultet
  • Steći što veću količinu znanja iz svih oblasti medicine, kako bi sutra bila što bolji ljekar.
  • Do kraja ove godine objaviti 2 naučna rada ili prikaza slučaja na aktuelne teme u medicini.
  • Želim da svojom istrajnošću I rezultatima u onome u radim budem primjer svim mladim ljudima da ukoliko nešto dovoljno žele I spremni su da rade I ulažu u sebe, svaki svoj cilj mogu ostvariti.
  • Završiti edukacije u eminentnim kliničkim centrima u svijetu, kako bi svojim budućim pacijentima omogućila što bolji kvalitet liječenja.
  • Nakon završenog fakulteta upisati postdiplomski studij.
  • Podržavati uspješne učenike I studente I nakon završenog fakulteta.
  • Moj najveći cilj I motivacija za učenje I usavršavanje mojih vještina je da u budućnosti pomognem što većem broju ljudi, da istovremeno budem I ljekar I prijatelj I podrška mojim budućim pacijentima. Da osjećaju sigurnost I imaju puno povjerenje u mene I moje odluke.

POSTIGNUĆA

 Bila sam dio takmičenja iz fizike, gdje sam osvojila prvo mjesto na kantonalnom nivou i peto

mjesto na federalnom nivou, Tuzla i Sarajevo 2010.

 Nastupala sam na matematičkim takmičenjima gdje sam osvojila treće mjesto na kantonalnom takmičenju I peto mjesto na federalnom nivou, Tuzla i Sarajevo 2011.

 Nastupala sam na takmičenju “Pazi na mine” gdje sam osvojila prvo mjesto, Tuzla 2012.

 Nastupala sam na takmičenju iz fizike i osvojila treće mjesto na kantonalnom nivou i peto

mjesto na federalnom nivou., Tuzla i Sarajevo 2014.

 Iste godine sam se takmičila na takmičenju iz fizike, osvojila sam treće mjesto na kantonalnom I peto mjesto na federalnom takmičenju, Tuzla i Sarajevo 2015.

 Nastupala sam na takmičenju iz fizike gdje sam osvojio prvo mjesto na kantonalnom nivou I drugo mjesto na federalnom nivou, Tuzla i Sarajevo 2016.

 Nastupala sam na takmičenju iz fizike gdje sam osvojila drugo mjesto na kantonalnom nivou I treće mjesto na federalnom nivou, Tuzla i Sarajevo 2017.

 Učestvovala sam na BOSEPO -u (Projektna olimpijada Bosne i Hercegovine, Sarajevo)

2015 – Kategorija: Inženjering i IT sa projektom ” Smart Street Lighting ”. SREBRNA MEDALJA

2016 – Kategorija: Energija sa projektom ” Samo neka bude hladno ”. ZLATNA MEDALJA I VELIKA NAGRADA

2017 – Kategorija: Energija sa projektom ” Snaga gravitacije ”. ZLATNA MEDALJA I VELIKA NAGRADA

 Učestvovala sam na ISPO (Indonezijska olimpijada naučnih projekata; Indonezija, Džakarta 2015)kategorija Inženjering i IT sa projektom ” Pametna ulična rasvjeta ” – ZLATNA MEDALJA

 Učestvovala sam na ISWEEEP -u (Međunarodni održivi svijet (Inženjerska energija) Životna sredina) Projektna olimpijada; Texas, Houston 2016)) u kategoriji Energija saprojekat ” JUST KEEP IT COOL ” – SREBRNA MEDALJA

 Učestvovala sam na ISWEEEP -u (Međunarodni održivi svijet (Inženjerska energija) Životna sredina) Projektna olimpijada; Texas, Houston 2017)) u kategoriji Energija sa projekat ” THE POWER OF GRAVITY ” – ZLATNA MEDALJA

 Učestvovala sam na UN WOMEN konferenciji, Tuzla 2015

 Učestvovala sam na Google Science Fair 2016 sa projektom ” JUST KEEP IT COOL ” -Nagrada za učešće

 Postigla sam priznanje Međunarodne srednje škole u Tuzli za izvanredne akademske uspjehe i 2016-2017 akademske godine.

 Sudjelovala sam na SSST Winter Academy; Zavod za medicinu, Sarajevo 2017.-  NAGRADA ZA UČEŠĆE

 Član sam BOHEMSA LC Tuzla, od  2017. godine.

 Učestvovala sam na studentskom simpoziju Tuzla Brain Week, Tuzla 2018. sa temom MELAS

Sindrom ”- Nagrada za učešće

. Bila sam dio međunarodnog kongresa “Neurološki dani u Tuzli” .Tuzla, 2018.

 Bila sam član Organizacionog odbora Simpozijuma „Dani humane reprodukcije“ Tuzla i Ian Donald škola ultrazvuka „Ultrazvuk u humanoj reprodukciji“ Tuzla, 2016. i 2018.

 Učestvovala sam na SAMED međunarodnom studentskom simpozijumu, Sarajevo 2020.

 Izabrana sam za najboljeg učenika u generaciji 2017/2018.

 Imam certifikat iz oblasti prve pomoći, BLS (Basic Life Support), 2018.

 Dobio sam Dekanovu nagradu za postignuća u prošloj akademskoj godini, kao najbolji student u generaciji.

MEDIA

Među najboljim studentima medicine i Kenana Ljuca sa prosjekom 10.0

Upoznajte Tuzlanku Anidu Šehanović, studenticu medicine sa prosjekom 9,86

Bliznakinje iz Tuzle predstavljaju BiH na najvećoj olimpijadi naučnih projekata “iSWEEP” u Americi

Upoznajte Anidu, studenticu medicine sa prosjekom 9,86 i pobjednicu na naučno-istraživačkoj olimpijadi

Podržite Anida Šehanović na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Nauka i obrazovanje