Ajla Karić

Podržite Ajla Karić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: TUZLA

KRATKA BIOGRAFIJA

Ajla Karić je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Završila je osnovnu školu “Miladije” u Tuzli, gdje se počinje baviti pisanjem poezije. U osnovnoj školi učestvovala je na sportskoj sekciji, muzičkoj sekciji i sekciji stranih jezika. Učestvovala je na takmičenju iz njemačkog jezika “Der, die, das- Deutsch macht Spaß” i osvojila zapaženo 3. mjesto. Fizika i matematika su predmeti gdje je zavoljela raditi jednostavne zadatke do težih zadataka ali i eksperimente u školi. U slobodno vrijeme je trenirala latinoamerički ples, folklor i odbojku iz čega je osvojila zapažene rezultate.
Nakon završene osnovne škole, upisala je Srednju medicinsku školu u Tuzli odsjek fizioterapija. Učestvovala je na sekciji iz predmeta biologija i istraživala raznovrsne preparate pod mikroskopom te na taj način proširila svoje znanje. Učestvovala je na muzičkoj sekciji gdje je osnovala muzički ansambl “Iuventus” uz podršku profesora/ica i škole. Održali su svoje nastupe na nivou grada Tuzle a zatim duži put u muzičke avanture je grad Sarajevo gdje su održali svoj prvi nastup izvan Tuzle. Kao fizioterapeutski tehničar stekla je mnogo znanja iz stručnih predmeta kroz praksu     u školi i zdravstvenim ustanovama u Tuzli.
Nakon završene srednje škole, upisala je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli odsjek Specijalna edukacija i rehabilitacija. Početak fakulteta donio je mnogo znanja. Učestovala je obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u sklopu predmeta Volonterizam gdje su obavili skrining vida (vidna oštrina, percepcija kretanja, razlikovanje kontrasta) u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama i JU Domu za djecu bez roditeljskog staranja, kućne posjete obeljelima od multiple skleroze u suradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze u Tuzli.Volontirala je na Festivalu mladih u Tuzli. Istražuje nastanak Mjeseca i posmatra Mjesec uz NASA organizaciju u elektronskoj formi. Nastavlja pisati poezije uz podršku pisaca kako sa prostora Bosne i Hecegovine tako i sa područja Hrvatske i Srbije.

CILJ

Svoj rad temelji na uspjesima u pisanju poezije, vannastavnim aktivnostima, volontiranju i istraživanju okoline koja nas okružuje. Njen cilj u životu je kako kaže: “Živi, smiješi se, voli i radi na sebi i svojim mogućnostima jer su oni dio čovjeka plemeniti i nezamjenjivi”.

 

POSTIGNUĆA

1.Državno prvenstvo u latinoameričkim plesovima 1. mjesto (Goražde)
2.Državno prvenstvo u standardnim plesovima 2.mjesto (Sarajevo)
3.Učešće na takmičenju iz njemačkog jezika “Der,die,das-Deutsch macht Spaß” 3.mjesto
4.Učešće u edukaciji za kreiranje društveno odgovornog vido sadržaja za mlade na društvenim mrežama – CAT patrola u Tuzli
5.Učešće na radionici “Uđite sa nama u svijet digitalnog marketinga” u Tuzli
6.Volonter Festivala mladih u Tuzli
7.Učešće na 11.međunarodnom književnom konkursu “Nešto najbolje” poezije :              “Jesenji valcer”, “Kada srce tango zapleše” u zbirci poezija – Knjažavac (Srbija)
8.Učešće na 12.međunarodnom književnom konkursu “Najlepše pesme, priče i aforizmi 2022.godine” poezija: “U očima njenim” – Knjažavac (Srbija)
9.Online objavljene poezije “Krojeno zlato”, “Samo more zna”- Poezije.online
10.    Online objavljene poezije “Mnogo znamo-ali ne znamo”,”Medaljon čežnje”, “Ljubavne čari”, “Mudrost riječi”- Poezije noći
11.Online objavljena biografija i poezija”Ne želim” – Književnost.hr (Hrvatska)
12.Učešće u online NASA organizaciji “International Observe Moon Night”
13.Pobjednica nagradnog natječaja “Reci NE korupciji” Sveučilište/Univerzitet Vitez
14.Dobitnica priznanja Totalno pozitivna ličnost  godine 2021

 

 

MEDIA

 

 

 

Podržite Ajla Karić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Nauka i obrazovanje