Adla Kahrić

Podržite Adla Kahrić na Facebook-u:
MJESTO PREBIVALIŠTA: SARAJEVO

KRATKA BIOGRAFIJA

Adla Kahrić je potpredsjednik i suosnivač Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA sa širokim znanjem u područja morske biologije. Prva incijalna istraživanja u ovoj oblasti započela je kao student genetike, nakon čega je svoje znanje širila kroz samoincijativni angažman i suradnju sa različitim inostranim organizacijama, institucijama i ljudima. Svoje dosadašnje akademska zvanja je stekla na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitet u Trstu u oblastima: genetike, ekologije, ekološkog monitoringa i biološke procjene kvalitete vode, te u održivosti mora i okeana. Autorica je preko 40 naučnih i stručnih radova, a svoje sposobnosti u ovoj oblasti je stekla kroz istraživanja i angažman na preko 20 projekata od kojih je veliki broj podržan od svjetskih priznatih organizacija i fondacija. Najveći doprinos je dala u ihtiološkim studijama Bosne i hercegovine. Danas, možemo reći da je Adla svojim velikim postignućima i doprinosom u istraživanju i zašititi morskih ekosistema Bosne i Hercegovine pružila dosadašnja najveća naučna postignuća i podatke koji će omogućiti zaštitu biodiverziteta i njihovih staništa.

CILJ

Svi ciljevi se mijenjaju i oblikuju u skladu sa znanjem, vremenom i mogućnostima, no moj cilj ka kojem teži sve ove godine je nekako bio isti, ali je mijenjao oblik. Težim ka tome da u Bosni i Hercegovini unaprijedim nauku, doprinesem razvoju nauke kroz naučna istraživanja i edukaciju te na taj način, svi zajedno stvaramo bolju i zdraviju sredinu za sviju nas.

 

POSTIGNUĆA

Najveće postignuće za mene je da radim posao koji volim i da na taj način dosita utiče na svijest ljudi gdje zajedno mijenjamo našu sredinu. No, ukoliko bih formalno morala izdvojiti svoja dostignuća zasigurno bih rekla da su to slijedeća: pionir istraživanja mora u Bosni i Hercegovini; publikovano preko 40 naučnih i stručnih radova; peko 20 realizovanih projekata; angažman na projektu u okviru National Geographic Society; predstavnik BiH na različitim internacionalnim projektima; IPBES fellow; TEDx speaker.

MEDIA

 

Podržite Adla Kahrić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Nauka i obrazovanje